De gouden cirkel van Simon Sinek

Waarom zijn bedrijven zoals Apple, Tesla, en zelfs TikTok zo razendsnel uitgegroeid tot wereldmerken? Het antwoord zit niet alleen in hun producten, diensten of marketingtrucs. Nee, hun kracht ligt in het 'waarom' — hun diepere motivatie. En dat is precies waar de Gouden Cirkel van Simon Sinek over gaat: begin met je 'waarom', en de rest volgt vanzelf.

BRANDINGMARKETING

Niona

3/20/20253 min read

Wat is de Gouden Cirkel?

Het model bestaat uit drie ringen:

  • Waarom - De kern. Waarom doe je wat je doet? Wat drijft jou (of je bedrijf) echt?

  • Hoe - De manier waarop je jouw 'waarom' tot leven brengt.

  • Wat - De tastbare producten of diensten die hieruit voortvloeien.

Hoe vind je jouw ‘waarom’?

Goed, leuk allemaal, maar hoe ontdek jij jouw 'waarom'? Hier zijn drie tips!

1

Bepaal je kernwaarden
Waar sta jij (of je bedrijf) voor? Is dat creativiteit, duurzaamheid, humor, eerlijkheid?Voorbeeld: Als je houdt van humor en mensen blij maken, dan kan jouw ‘waarom’ zijn: ‘De wereld een beetje luchtiger maken met verrassende content.’

2

Chunking
Ga van vaag naar concreet. Stel jezelf steeds de vraag: ‘Waarom is dat belangrijk?’ Bijvoorbeeld: “Ik wil natuurlijke verzorgingsproducten verkopen.” → Waarom? → “Omdat ik mensen wil helpen gezondere keuzes te maken.” → Waarom? → “Omdat ik geloof dat wat je op je huid smeert net zo belangrijk is als wat je eet.” → Waarom? → “Omdat ik mensen wil laten zien dat de natuur alles al biedt wat we nodig hebben.”

3

Logische niveaus
Dit model helpt je om op verschillende lagen van je bedrijf (en jezelf) te reflecteren. Het bestaat uit:

  • Omgeving - Waar ben je actief, wie zijn je klanten?

  • Gedrag - Wat doe je precies?

  • Vaardigheden - Wat kan je goed?

  • Overtuigingen - Waar geloof je in?

  • Identiteit - Wie ben jij als ondernemer?

  • Missie - Wat is je hogere doel, je ‘waarom’?

Als je bijvoorbeeld gezonde maaltijden verkoopt, kun je op gedragsniveau zeggen: 'Ik maak voedzame gerechten.' Maar op identiteitsniveau zeg je: 'Ik ben iemand die anderen helpt een gezonder leven te leiden.' Dat voelt heel anders — en dat straal je uit naar je klanten.

Waarom jouw 'waarom' het verschil maakt

Mensen voelen het aan als je ergens echt in gelooft. Kijk naar Ryanair: ze roepen niet ‘We hebben goedkope tickets!’, maar ‘Iedereen verdient het om te reizen’. Dat resoneert — zelfs als je beenruimte hebt waar een flamingo jaloers op zou zijn.

Kortom: begin met je ‘waarom’, en de rest volgt. Je klanten kopen geen product, ze kopen het gevoel dat jij ze geeft. En geloof me, dat werkt beter dan welke marketingtruc dan ook.

Dus… wat is jouw ‘waarom’?

Mijn eigen 'waarom'

Ik begon als grafisch designer met marketing skills. En nu? Nu bouw ik daar ook websites bij en help ik met social media. Waarom? Omdat ik het plaatje compleet wilde maken. In het begin maakte ik vooral huisstijlen, maar ik merkte dat ik die visuele stijl overal doorgetrokken wilde zien, van logo tot website. Daarom ben ik me gaan ontwikkelen in webdesign. Nu kan ik bedrijven het hele plaatje aanbieden: een complete visuele branding die doordacht is en samen met de klant ontstaat.

Daarom heb ik ook het 'Kickstart' pakket ingevoerd. Ik wil ondernemers op een goede, betaalbare manier helpen om hun merk in één keer stevig neer te zetten. Niet zomaar een website, maar een visuele stijl die klopt van A tot Z. Want ik geloof dat een sterke branding een bedrijf écht verder brengt.

Zin om samen jouw ‘waarom’ te ontdekken?

Ik help je graag om jouw verhaal helder en krachtig neer te zetten — van visuele branding tot een website die écht bij je past. Neem vrijblijvend contact op, dan bouwen we samen aan jouw succesverhaal!

Maar laten we eens kijken naar wat voorbeelden
  • Apple - Ze verkopen niet alleen mooie gadgets. Hun 'waarom' is het uitdagen van de status quo en mensen inspireren om anders te denken. Het resultaat? Innovatieve producten die we massaal willen hebben.

  • Tesla - Elon Musk bouwt geen elektrische auto's omdat hij dat leuk vindt. Zijn 'waarom' is een duurzame toekomst creëren. De auto's? Dat is slechts het resultaat van die missie.

  • Patagonia - Een kledingmerk dat draait om natuurbehoud. Ze verkopen jassen, maar hun 'waarom' is de planeet beschermen. Daarom doneert het bedrijf een deel van de winst en repareren ze gratis je oude jas. Want minder verspilling = meer natuur.

“People don’t buy what you do, but why you do it.” – Simon Sinek
Misschien leuk om dit eens te bekijken: De TED-talk waarin hij vertelt over hoe en 'waarom' de 'Golden Circle" werkt?

Meer lezen?...